faicimwb.frw.ir

there is a pic right here
there is a pic right here there is a pic right here
 


حضور دکتر حمید نوری در مراسم تجلیل از دست‌اندرکاران همایش بزرگداشت روز جهانی خاک
توجه به اثربخشی، شبکه‌سازی و آموزش برای حفاظت خاک و مقابله با تغییرات اقلیمی

تاریخ انتشار : 1402/11/09 - ساعت انتشار: ١٢:٤٠ - گروه خبری : اخبار مرکز

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، بر توجه به اثربخشی اقدامات، شبکه‌سازی و آموزش در اجرای برنامه‌های مرتبط با خاک در کشور تاکید کرد و گفت: امیدواریم بتوانیم با مشارکت هم به سمت خاک، آب، اکوسیستم و یک حوزه آبخیز سالم پیش رویم.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت جهاد کشاورزی، حمید نوری در مراسم تجلیل از دست‌اندرکاران همایش بزرگداشت روز جهانی خاک، بر ارتقای اثربخشی در انجام فعالیت‌های مربوط به حفاظت خاک از سوی دستگاه‌های مختلف در کشور تاکید کرد و گفت: با وجود تخریب‌، فرسایش، آلودگی خاک، خشکسالی‌های مداوم و آنچه که باعث از دست رفتن کمیت‌ و کیفیت خاک سالم می‌شود، میزان اثربخشی فعالیت‌ها در دستگاه‌ها و نهادهای مختلف قابل توجه است. هرچند برخی فعالیتها و تلاش‌ها در موضوع حفاظت از خاک در برخی نقاط جهان در سال‌های اخیر تحت تاثیر گرمایش جهانی و پیامدهای ناشی از تغییرات اقلیمی، تغییر الگوی بارش و سیلابها آنچنان که باید اثربخش و کارآمد همچون گذشته نیست، اما باید توجه شود که اقداماتی چون ارتقای پوشش گیاهی با تقویت رطوبت خاک و بهبود عملکرد اکوسیستمها، مهم و مورد تاکید است.

وی افزود: موضوع تغییر اقلیم در مدل‌سازی‌ها و شبیهسازی‌ها، در محاسبات علمی، اعتبارات و بودجه و در اثربخشی‌ها مورد تاکید صاحب‌نظران است و راهی به جز تلاش برای توانمندسازی مردم و مدیران برای حفظ خاک و آب کشور و برنامه‌های نوآورانه در رفع مشکلات و چالش‌های زیست محیطی، شبکه‌سازی و ظرفیت‌سازی و آموزش پایدار برای سازگاری برنامه‌ها با تغییرات اقلیمی فزاینده و تهدیدات آب و خاک منطقه و جهان پیش رو وجود ندارد.

مدیرکل آبخیزداری و حفاظت خاک، با اشاره به موضوع گرمایش جهانی و تغییر اقلیم در کشور گفت: در این خصوص تخریب سرزمین در کنار توسعه ناپایدار از یک سو رشد فزایندهای دارد و از سوی دیگر حفاظت و مدیریت جامع‌نگرانه و آگاهانه تصمیمسازان و تصمیمگیران برای دستیابی به توسعه پایدار و سلامت‌محور شتاب می‌گیرد، لذا باید برای ارائه شواهد، مدارک و مستندسازی و گسترش برنامه‌های اثربخش و امیدبخش دستگاه‌ها و نهادهای فعال، اقدامات مؤثری ارائه کنند.

وی ادامه داد: نکته کلیدی اینجاست که در عرض‌های جغرافیایی بالای کره زمین و مناطقی مانند خاورمیانه که در آن گرمایش جهانی و تغییر اقلیم شدت بیشتری دارد، اگر برنامه‌ریزی‌های قوی و موثر، جامع‌نگر و ماموریتگرا صورت نگیرد، شاید اثربخشی سایر فعالیتها برای حفظ آب و خاک به اندازه مطلوب و استاندارد نرسد به طوری که در برخی موارد در چنین شرایطی چندین برابر بیش از سایر مناطق جهان که تنش‌های محیطی کمتری دارند، اثربخشی‌ها تغییر کنند.

این مسوول بر اجرای شفاف‌تر و قوی‌تر برنامه‌ها و اقدامات در کشور از جمله مساله خاک تاکید کرد و گفت: طی سال‌های گذشته اقدامات امیدبخش و اثربخش در زمینه مدیریت و حفاظت از خاک با تلاش هماهنگ و هم افزای سازمان‌های مختلف کشور از جمله محیط زیست، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و... در کنار معاونت آب و خاک اتفاق می‌افتد، لذا این اقدامات و راهکارهای مقابله با آن باید به آگاهی مردم برسد.

نوری، به برنامه GSP و نگاه انجمن جهانی خاک بر شبکه‌سازی در سال‌های ۲۰۲۲تا ۲۰۳۰اشاره کرد و گفت: موثر بودن برنامه‌ها در بحث مقابله با مخاطرات محیطی چه در آموزش و توانمندسازی و چه در سایر بخش‌ها زمانی می‌تواند به بالاترین حد خود برسد که ظرفیت‌ها توسعه یافته و شبکه‌ای هماهنگ و هم‌افزا در مدیریت و سازماندهی برنامه‌ها رخ دهد.

به گفته وی، به دلیل پیچیدگی و ابعاد مختلف مخاطرات محیطی از جمله موضوع خاک، دستگاه‌ها به تنهایی توان مقابله با آن را ندارند، زیرا رفع این مخاطرات، راه‌حل‌های پیچیده‌ای دارد که نیاز به شبکه‌سازی است.

این مسوول افزود: شبکه‌سازی ملی در حوزه خاک یکی از برنامه‌های خوبی است که در سال آینده می‌توان دنبال کرد و در این راستا سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به این نکته توجه جدی خواهد داشت.

مدیرکل آبخیزداری و حفاظت خاک بر بحث آموزش در موضوع حفاظت از خاک تاکید کرد و گفت: همه ما از کشاورز، ساکنان حوزه آبخیز و مردم نیازمند آموزش در سطوح مختلف هستیم. ایجاد احساس نیاز به آموزش برای مقابله با فرسایش و تخریب و حفاظت از خاک در مردم، لازمه ورود به برنامههای توانمندسازی و آموزش است، با دانستن ضعف‌ها و آسیب‌شناسی در حوزه خاک و با آموزش درست می‌توان در راستای برنامه‌های بین‌المللی و منافع ملی گام برداشت.

وی افزود: اگر موضوع اثربخشی، شبکه‌سازی و آموزش در برنامه‌های آتی به طور جدی لحاظ شود، می‌توانیم با مشارکت همه مردم و طی یک برنامه امیدبخش و کارآمد به سمت خاک، آب، اکوسیستم و یک حوزه آبخیز سالم برای مردم خوب کشورمان پیش رویم.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج




بانک خبر